Fotoalbum
2024
14 september 2024: De Souvereinen doen het weer! Succes op de Vrijetijdsmarkt Lokeren!
Zoals jullie al gemerkt hebben, zitten wij bij Koninklijke Heemkring De Souvereinen Lokeren absoluut niet stil! Naast het organiseren van tentoonstellingen en filmvoorstellingen met recepties, namen we dit weekend ook deel aan de Vrijetijdsmarkt in Lokeren – en wat een succes was dat weer!
Deze keer bundelden we de krachten met Heemkring Ercus Moerbeke voor een superleuke vlaaienwedstrijd. De heerlijke vlaaien uit Lokeren, Eksaarde, Daknam en Moerbeke werden door heel wat bezoekers geproefd en beoordeeld, en wat was het spannend!
Moerbeke ging er uiteindelijk met de winst vandoor, met 37 voorkeurstemmen! Lokeren volgde op de voet met 21 stemmen, Daknam behaalde de derde plek met 19 stemmen en Eksaarde eindigde met 14 stemmen. Maar laten we eerlijk zijn – alle vlaaien waren om van te smullen en met liefde gemaakt! Het was een moeilijke keuze, maar de beste heeft gewonnen.
Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen en geproefd! We kijken nu al uit naar ons volgende avontuur. Stay tuned!
Foto's Andre De Munck en Nadine De Picker
Bekijk hier de fotoreeks
12 september 2024: 80 jaar vrede, de tentoonstelling
Tentoonstelling "80 Jaar Bevrijding" – Kom en Beleef Geschiedenis!
In het kader van ons project "80 jaar bevrijding" presenteren wij, De Souvereinen, in samenwerking met "De Kinderen van de Poolse Pantserdivisie", de Lokerse Fotoclub, het Stadsarchief en Georges Tallir, met trots onze indrukwekkende tentoonstelling in de Torenzaal van het Cultureel Centrum én de leeszaal van het Stadsarchief.
De enthousiaste leerlingen van het Atheneum Lokeren hebben de tentoonstelling al bezocht, en wat een succes was dat! De reacties van het publiek zijn hartverwarmend en het enthousiasme blijft groeien. Iedereen is diep geraakt door de verhalen en beelden die we hier samenbrengen.
Ben je nieuwsgierig en wil je dit stukje geschiedenis zelf ontdekken? Dat kan nog steeds! De tentoonstelling loopt tot 22 september, dus grijp je kans om even stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal in onze geschiedenis.
Wij, Jacqueline, Tony en Christof, staan klaar om jullie met open armen te ontvangen en jullie te begeleiden door het verhaal van de bevrijding. Kom langs, laat je inspireren en beleef het verhaal van dichtbij.
Tot snel!
Bekijk hier de fotoreeks
Foto's Andre De Munck en Nadine De Picker
11 september 2024: 80 jaar vrede, de film
In het kader van ons project rond "80 jaar bevrijding" brachten wij, de Souvereinen, in samenwerking met "de kinderen van de Poolse Pantserdivisie", de Lokerse Fotoclub, het stadsarchief en Georges Tallir de film over generaal Mazcek en zijn Poolse Pantserdivisie. De tentoonstelling in lokaal F werd ook voor die gelegenheid reeds even opengesteld. Een volle zaal die diep onder indruk kwam van al wat ze te zien en te horen kregen....
Bekijk hier het volledige album
Foto's @André De Munck
6 september 2024: 80 jaar vrede, de herdenking
Deze ochtend brachten de “Vrienden van de Eerste Poolse Pantserdivisie” te Eksaarde, hulde aan de inzet van de Poolse Divisie voor onze vrijheid, nu 80 jaar geleden. De viceconsul van Polen, Kacper Szyndlarewicz, hield eraan bij deze plechtigheid aanwezig te zijn.
Die Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van generaal Stanislaw Maczek, werd in februari 1942 opgericht, bestaande uit soldaten die na de val van Polen in 1939 naar Frankrijk waren gevlucht. Hun opleiding en de aanvulling van hun rangen gebeurde in Schotland.
Maczek, die volgens zijn leidinggevenden beschikte over een natuurlijk talent voor bevelvoering en een uitgebreide tactische kennis, leidde zijn troepen vanaf 1 augustus 1944 door Normandië. Halfweg augustus namen ze er, samen met de Canadezen, Britten en Amerikanen, Chambois en het heuvelgebied van Mont-Ormel in. Ondanks hevige gevechten en een tekort aan voorraden slaagden ze erin hun positie te behouden. Tijdens de zogenaamde Zak van Falaise wisten ze een groot aantal Duitse Wehrmacht en SS divisies te omsingelen en te verslaan. Die overwinning zorgde voor de Duitse nederlaag in Normandië, al gebeurde dat niet zonder slag of stoot.
Na deze bloedige confrontatie trok de Eerste Poolse Pantserdivisie op 6 september 1944 België binnen. Enkele dagen later werd Lokeren bevrijd na jarenlange onderdrukking en immens lijden. De bevolking reageerde uitbundig en omarmde de Poolse bevrijders. Vriendschappen werden gesmeed en contacten werden gelegd. De moed, vastberadenheid en bereidheid van de Poolse soldaten om hun leven te geven voor onze vrijheid, ver weg van hun land en geliefden, kan en mag nooit vergeten worden.
De vrede en vrijheid wordt immers dagelijks bedreigd. Het blijft dus belangrijk om het verhaal van deze Poolse soldaten – en met hen dat van vele andere soldaten – te blijven vertellen, niet alleen uit eerbied, maar ook als waarschuwing aan de volgende generaties. Die vrijheid, onze vrijheid, ís niet vanzelfsprekend. De moedige strijd die toen geleverd werd en de offers die toen gebracht werden, moeten gekoesterd worden. Alleen samen kunnen we streven naar een samenleving waar wederzijds begrip hoogtij viert.
In de negen maanden en de 1.811 km lange veldtocht van Caen tot Wilhemshaven sneuvelden 1289 Poolse soldaten. 257 van hen liggen begraven in Lommel. 3824 van hen raakten gewond.
Na de gebruikelijke toespraken volgde een bloemenhulde aan de gedenkplaat in Eksaarde vanwege de stad Lokeren door de burgemeester, de Poolse ambassade door de viceconsul,. De familys of the first armoured Division en de vereniging van de Eerste Poolse Pantserdivisie België.
De herdenking werd afgerond met een receptie in woonzorgcentrum “Hof van Eksaarde”.
Bekijk hier het volledige album
Foto's @André De Munck
Jaarlijkse daguitstap augustus 2024 AXEL – HULST.
In Axel bezochten we het Oorlogsmuseum Gdynia. Het museum toont een bonte verzameling van items uit de Tweede Wereldoorlog verzameld door Mario Maas uit Axel. In Hulst maakten we kennis met het “Hulst ’s-Landshuis”. In dit negen kamers tellende museum worden verhalen verteld en uitgebeeld over Oost-Zeeuws-Vlaanderen vanaf de oertijd tot vandaag. Tevens bezochten we de H. Willibrordusbasiliek. Reeds ontstaan in de 13° eeuw en na vele vernielingen, godsdienst- en andere oorlogen in 1935 verheven tot basiliek. Recentelijk verkozen tot “Mooiste kerk van Nederland”.
Bekijk hier alle foto's
Foto’s @ Maurice Van Kerckhove en André De Munck
Film "Daknam draait”De Torenzaal van Lokeren gloeide van opwinding toen de avond aanbrak voor de speciale vertoning van "Daknam draait". Een samenwerking tussen de Koninklijke Heemkring de Souvereinen, Walter Anthuenis en het Stadsarchief bracht dit eerbetoon aan Nestor Van Rostenberghe tot leven, een man die als een icoon in Daknam werd vereerd. De film, samengesteld uit Nestors jarenlange passie voor het vastleggen van het bruisende verenigingsleven van Daknam, was een verzameling van kostbare herinneringen. Meer dan dertig jaar aan beeldmateriaal waren zorgvuldig bewerkt tot een hartverwarmende reportagefilm, mogelijk gemaakt door de toestemming van zijn weduwe, Ria Metdepenningen. Het publiek, zorgvuldig samengekomen in een uitverkochte zaal, omarmde de nostalgie die uit elke frame van de film straalde. Elk gelach, elke traan, elke herinnering aan een voorbije tijd werd met liefde en respect ontvangen. Het was meer dan een filmvertoning; het was een viering van het leven, van gemeenschap en van de onschatbare waarde van herinneringen. Na afloop van de vertoning vulde de zaal zich met een gevoel van voldoening. De aanwezigen deelden verhalen, herinneringen en glimlachen, verenigd door de ervaring van het delen van Nestors erfenis. Een glas werd geheven op zijn naam, op zijn nalatenschap, en op de onuitwisbare indruk die hij op de gemeenschap van Daknam en ver daarbuiten achterliet. Het succes van de avond was niet alleen te danken aan de prachtige film die werd vertoond, maar ook aan de toewijding en passie van iedereen die eraan had bijgedragen. Het was een eerbetoon aan Nestor, maar ook aan de kracht van gemeenschap en de kunst van het koesteren van herinneringen. En terwijl de avond ten einde liep, bleven de herinneringen aan "Daknam draait" in de harten van de aanwezigen branden, als een eerbetoon aan een man die leefde om het leven van anderen vast te leggen. Foto's @ A. Demunck |
2023
“Bibliografie van de geschiedenis van Lokeren-Daknam-Eksaarde”
|
Inhuldiging gedenkplaat "Zorg in Eksaarde. De geschiedenis van Hof van Eksaarde"Op vrijdag, 15 september, werd in aanwezigheid van de bewoners van “Hof van Eksaarde” de gedenkplaat “175 jaar zorg in Eksaarde” plechtig onthuld door schepen Stefan Walgraeve . Voor de samenstelling van de gedenkplaat stond Jeanine Bellens in. De realisatie was mogelijk via de financiering door de Erfgoedcommissie en de organisatie vanuit het stadsarchief. Voor de bewoners werd het de start van een fijn weekend vol animatie, gezellig samenzijn, pannenkoeken en een barbecue. Bekijk hier het album van de inhuldiging van de gedenkplaat Foto's @ M. Baetens |
Voorstelling van de buitengewone uitgave nr. 22
|
Jaarlijkse daguitstap Dendermonde - BaasrodeIn Dendermonde brachten we een bezoek aan de Sint-Pieters-en-Paulusabdij. Dit is de enige overgebleven en actieve abdij in Oost-Vlaanderen. Aangezien de abdij slechts zelden toegankelijk is , was dit bezoek onder leiding van de abt een buitenkansje. Bekijk hier het album van de daguitstap foto's@ A. De Munck, T. Saeys en M. Van Kerckhove |
Foto's diavoorstelling Erfgoeddag 2023Bekijk hier het album van de diavoorstelling op Erfgoeddag 23 april 2023
|
2022
Jaarlijkse uitstap op 20 augustus Velzeke en BalegemProvinciale erfgoedcite Archeocentrum VelzekeDe tentoonsteling "Over vliegen en ... opgraven" bracht ons bij de bodemvondsten, documenten en verhalen over de Belgische luchtvaartgeschiedenis. De razendsnelle evolutie dat uitmondde in de Tweede Wereldoorlog. Heel wat nooit getoonde luchtvaartrelicten waren de spectaculaire blikvangers. Stokerij Van Damme, van korrel tot borrelBestaat van 1862 en is nu, zes generaties verder, nog steeds in handen van dezelfde familie. Het is een vierkant hoeve gelegen aan de poort van de Vlaamse Ardennen. Het is de oudste landbouw-jeneverstokerij in de Benelux die het graan voor haar stokerij zelf teelt. Foto's@ A. De Munck en M. Van Kerckhove Bekijk hier het album van onze uitstap naar Velzeke en Balegem
|
Bezoek aan het kerkhof van LakenMet gidsbeurt door R. Verstraeten. Foto's@ M. Van Kerckhove Bekijk hier het album van onze uitstap aan het kerkhof van Laken |
2021
Voorstelling van de Buitengewone Uitgave nr. 21Voorstelling aan het publiek op vrijdag 8 oktober 2021 in de kerk Sint-Jozef, Oude Heirweg De Vlaamse Beweging in Lokeren en de bekendste Lokerse flaminganten van het einde van de 18de eeuw tot 1970Auteur Hilaire Libaut in samenwerking met het Davidsfonds, het Marnixring en de Koninklijke Heemkring De Souvereinen Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van de voorstelling van de uitgave "De Vlaamse Beweging in Lokeren" |
2019
Voorstelling van het jubileumboek en dinerVoorstelling aan het publiek op zondag 6 oktober 2019 in het Meersdael te Moerbeke Kijk op een rijk verledenHet boek werd voorgesteld tijdens een academische zitting, gevolg door receptie en diner. Foto's@ Fotoclub Lokeren-KVDB Bekijk hier het album van de voorstelling van het jubileumboek en diner |
Huldiging op het stadhuisUitreiking van de oorkonde "Koninklijk"Ontvangst door het stadsbestuur en de gouverneur van Oost-Vlaanderen op zaterdag 5 oktober 2019. Foto's@ Fotoclub Lokeren-KVDB Bekijk hier het album van de uitreiking van de oorkonde "Koninklijk" |
Jaarlijkse uitstap 22 augustus 2019DoornikDe jaarlijkse uitstap begon met wat fileleed tussen Lokeren en Gent door de aan de gang zijnde werken. Toch waren we omstreeks 9.30 op onze bestemming. De koffie werd gebruikt in een typisch bruin café op de markt. Foto's@ A. De Munck |
2018
Jaarlijkse uitstap 16 augustus 2018Breda en 's-HertogenboschDe jaarlijkse uitstap ging dit jaar naar Nederland, meer bepaald naar de steden Breda en ’s-Hetogenbosch. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar Breda en 's-Hertogenbosch |
2017
Buitengewone Uitgave nr. 20Voorstelling aan het publiek op zondag 24 september 2017 in de theaterzaal van het Cultureel Centrum De geschiedenis van de CVP - Lokeren 1945 -1970Auteur: Hilaire Liebaut In het Cultureel Centrum stelde auteur Hilaire Liebaut zijn lijvig boek voor dat handelde over de geschiedenis van de na-oorlogse CVP tot 1970 in Lokeren. De academische zitting kon op een ruime belangstelling rekenen en werd afgesloten met een gesmaakte receptie. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van de voorstelling van de uitgave "De geschiedenis van de CVP - Lokeren" |
Jaarlijkse uitstap 17 augustus 2017HoogstratenDe uitstap van dit jaar ging naar de Antwerpse Kempen. Foto's@ A. De Munck |
2016
Jaarlijkse uitstap 25 augustus 2016PajottenlandOnze jaarlijkse uitstap met 79 leden bracht ons ditmaal naar Vlaams-Brabant. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar het Pajottenland |
Buitengewone Uitgave nr. 19Voorstelling aan het publiek op zondag 26 juni 2016 in de kapel van de H. Engelen ... achter de schermen
|
2015
Jaarlijkse uitstap 20 augustus 2015Tienen en omgeving Tienen met bezoek aan het Toreken, een archeologische tentoonstelling "Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd" en "De Groote Oorlog van mijn overgrootvader". Rondrit met bezoek aan het soldatenkerkhof van St.-Margriete Houtem, waar 140 Belgische soldaten begraven liggen, waaronder 2 Lokeraars met name Braeckman en Van De Velde. Necropolis te Grimde, de enige kerk in België die omgevormd werd tot een soldaten crypte en waar 140 soldaten uit WO1 begraven liggen. Hoegaarden en zijn tuinen. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar Tienen en omgeving |
Inhuldiging herdenkingplaat Henri ReynsOp 17 mei 2015 werd op te Daknam de soldaat Henri Reyns herdacht die de laatste gefusilleerde Belgische soldaat was. Het vonnis werd exact 100 jaar geleden uitgevoerd. Er is jarenlang gestreefd naar een vorm van eerherstel voor deze soldaten die een shellshock hadden opgelopen. Reyns was trouwens de laatste, nadien werd de straf omgezet naar een strafkamp. Foto's@ A. De Munck en G. Van Damme Bekijk hier het album van de Inhuldiging van de herdenkingsplaat Henri Reyns |
|
Amerikaans bezoek aan gedenkplaat B-17Op 8 mei 2015 bezocht de Amerikaanse familie Johnson de gedenkplaat op de begraafplaats Oude Brug. Het was de zuster van de boordwerktuigkundige en haar kinderen die ons vereerden met een bezoek. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van het Amerikaans bezoek aan gedenkplaat B-17 |
2014
|
Jaarlijkse uitstap 21 augustus 2014De Westhoek en zijn oorlogskerkhoven -Alveringem: Mout- en Brouwhuis De Snoek Oeren: Belgisch soldatenkerkhof WO1 Stavele: 't Hof van Commerce, Breugelmaaltijd van het varken bij de strafste bazin van België Keiem: Belgisch soldatenkerkhof WO1 Koekelare: Cultuurcentrum De Brouwerij: met bezoek aan de Käthe Kollwitztoren en het museum van de Fransman Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar "De Westhoek en zijn oorlogskerkhoven" |
Voorstelling aan het publiek op zondag 30 maart 2014 in de school aan de Groendreef:100 Jaar School Groendreef te Lokeren,
|
2013
|
11 novemberviering en inauguratie gedenkplaat B-17Op 11 november werd de traditionele viering te Lokeren gekoppeld aan de inhuldiging van een herdenkingsplaat op het kerkhof Oude Brug. Op die plaats stortte op 5/11/1943 een Amerikaanse bommenwerper B-17 neer. Naar aanleiding daarvan werd op initiatief van de Heemkundige kring, in samenwerking met de Koninklijke Oud-soldatenbond Daknam en het Lokers stadsbestuur een herdenkingsplechtigheid gehouden. Foto's@ A. De Munck, P. Bontinck, R. Verstraeten, E. Renière, K. Vandenbroeck en Y. Cools Bekijk hier het album van de "11 novemberviering en inauguratie gedenkplaat B-17" |
|
Buitengewone Uitgave nr. 16Voorstelling aan het publiek op zondag 29 september 2013 in zaal Dacknamdak te Daknam: De Arme Klaren te Lokeren,
|
|
Jaarlijkse uitstap 22 augustus 2013Geraardsbergen en kerkentochtStadhuis en Manneken Pis Dekanale kerk Sint-Bartholomeus Muur van Geraardsbergen en kapel op de Oudenberg Zandbergen en de Onze-Lieve-Vrouwkerk Schendelbeke en de Sint-Amanduskerk Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar Geraardsbergen en kerkentocht |
2012
|
Huldezitting ter ere van Marcel Pieters, voorzitter van de Stedelijke Museumcommissie en de heemkundige kring De SouvereinenOp 28 november 2012 werd Marcel Pieters gevierd door het Lokerse stadsbestuur in samenwerking met De Souvereinen ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. De viering vond plaats in de feestzaal van het Stadsmuseum van Lokeren. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van de huldezetting ter ere van Marcel Pieters Geluidsfragment@ Verstraeten |
|
Jaarlijkse uitstap 16 augustus 2012Ename - Zwalmstreek en ZwalmmolenOudenaarde en het Ronde van Vlaanderen Centrum Oostvlaams Erfgoedcentrum, Ename St.-Laurentiuskerk, Provinciaal Archeologisch Museum, Ename Een stukje Ronde van Vlaanderenroute De Zwalmmolen Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar Ename - Zwalmstreek en Zwalmmolen |
|
Buitengewone Uitgave nr. 15Voorstelling aan het publiek op zondag 24 juni 2012 in zaal Dacknamdak te Daknam: De Teresiaantjes te Lokeren, de geschiedenis van het klooster der karmelietessen; Herman SteelsIn een goed gevulde zaal stelde Herman Steels zijn werk voor over de Teresiaantjes. Hij werd ingeleid door de ondervoorzitter van de heemkring. Vervolgens sprak oud-directeur Willy Van Rumst van de school Windekind, over de ingebruikneming van het klooster door de school. Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van de voorstelling van de uitgave van "De Teresiaantjes te Lokeren" |
2011
|
Buitengewone Uitgave nr. 14Voorstelling aan het publiek op zondag 11 december 2011 in zaal Dacknamdak te Daknam: Petrus J. F. Vrancken (1757-1833), een Lokerse hoedenfabrikant en kunstverzamelaar, en de Lokerse hoedenmakerij van het einde van de 18de eeuw tot ca. 1870; Hilaire LiebautOnder ruime belangstelling stelde Hilaire Liebaut zijn monografie voor over de Lokerse hoedenfabrikant Vrancken. Foto's@ A. De Munck |
|
Jaarlijkse uitstap 18 augustus 2011Het Meetjesland - Krekenroute Bezoek aan het "Canada War Museum" te Adegem - Maldegem Rondrit door de Krekenroute De Roste Muise De "kathedraal" van Watervliet Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar het Meetjesland - Krekenroute |
2010
|
Jaarlijkse uitstap 19 augustus 2010Rondrit Waaslandhaven met bezoek aan Kallosluis Doel Fort Liefkenshoek Kasteel Cortewalle Foto's@ A. De Munck Bekijk hier het album van onze uitstap naar de Waaslandhaven en bezoek aan Kallosluis |